Selected Projects Selected Timeline
Cabo 2

Singlefamily conversions

The starting point for this proposal was the conversion of a listed building - formerly used for housing and commerce - into a four-bed family house, in the Santa Isabel district of downtown Lisbon.
Suite, detail

The renovated entrance hall, with direct access to the original stairwell, was maintained. Over the ground floor, were distributed two bedrooms, a living room, and a service area (linked to the garage). The living areas, (bedrooms and sitting room) are set around the block’s interior courtyard. This relationship with the outdoors ensures natural light, and allows for greater comfort in the rooms overlooking the patio. The middle floor acts as a single space. The kitchen, dining room and living room are separated by sliding doors that, when open, allow the separate areas to work as one open space. To create a more contemporary feel, the office is divided from the living room by a double-sided fireplace, taking advantage of part of an existing wall. The relationship of these spaces with the outdoor terrace, (situated above the lower floor bedrooms), means that they are inseparable from one another. The terrace works as an extension of the living space and is connected to the patio.

Circulation area, detail
Entrance hall, ambience

Location, Lisbon, Portugal
Client, Private
Área, 378 m2
Phase, Built
Year, 2011 - 2014

Architecture, Miguel Martins Santos, Duarte Pinto-Coelho, Teresa Barbosa, Fernando Flora, Miguel Vivas (in-house)
Specialties, João Paulo Branco (in-house), PMT, Paulo Taveira, Carlos Machado
Supervision, João Paulo Branco (in-house)
Construction, Socifago
Measurements, Dimscale
Photography, Fernando Guerra

Swimming pool, ambience
Terrace, ambience

The top floor (attic) has been transformed into a more intimate space, taking full advantage of the light and providing valuable storage space. This floor houses the master bedroom with en-suite and storage areas. The duplicating of existing dormers allowed for the creation of a small south-facing terrace whilst maintaining light and ventilation sources to the north and south.

Swipe
Intervention area, aerial view
Office and living area, ambience
Suite, detail
Suite, detail
Suite, detail
Kitchen, ambience
Vertical circulation area