Selected Projects Selected Timeline
Salitre 191

The adaptive reuse of a former school

This building has undergone major alterations since its construction which profoundly changed its original character, which is estimated to date from the second half of the 18th century when it formerly functioned as a school.
Kitchen and living area

Situated a few meters from Avenida da Liberdade, in the heart of the DGPC's Urban Rehabilitation Area and Property Protection Zone.

The intervention aimed to convert this historical building into a multi-family dwelling composed of six flats that constitute autonomous units, taking advantage of part of what used to be a mezzanine. This resulted in a need to add an extra mansard roof to the previous four, and to shift the main entrance area to the central space. Changes were required on the main elevation due to the integration of a central access, while the general configuration of the existing openings was maintained and the materials and finishes that characterise the building and its constructive style were recovered, including wooden floors, original wooden doors and shutters, a central stone pillar, vaulted ceilings and tiles covering the main part of the façade. The patio, which was intended exclusively for parking, was reformulated, combining this same function with leisure areas. The new space creates a pleasant outdoor area for the enjoyment of residents, even encouraging them to grow their own food. 

Bedroom, detail
Bedroom, detail

Location, Lisbon, Portugal
Client, Private
Area, 1.737 m2
Phase, Built
Year, 2015 - 2020

Architecture, Pedro Silva Lopes, Teresa Barbosa (in-house)
Especialidades, A2P, Profico
Specialties, Validstage
Construction, Tetrapod
Measurements, António Pereira
Photography, Francisco Nogueira
Film, Building Pictures

The general configuration of the existing openings was maintained and the materials and finishes that characterise the building and its constructive style were recovered.

Main facade

Environmental ambitions also created new parameters in the design of the project, based on the creation of a more sustainable construction standard, integrating environmental, social and economic parameters and encouraging efficient consumption of both energy and natural resources.

Swipe
Intervention area, aerial view
Exterior area, detail
Exterior area, ambience
Circulation area
Under construction, detail
Kitchen
Vertical circulation area
Bedroom, detail
Main facade, detail
Back facade, street view
Back elevation
Cross section
Entrance hall
Living area, detail