Selected Projects Selected Timeline
Comporta 10

A house of white volumes nestles into a pine forest

The Comporta 10 residence is located on the Portuguese traditional village of Comporta.
Exterior area, ambience

Surrounded by a pine forest, the building is placed on a mild sloping plot that favors sun exposure and the relationship with the landscape to the South.

The one-story house is the result of a sum of volumes. The final mass has different angles of orientation, leaving semi-open and outdoor passages between them. The architectural form has also reference from the traditional Comporta Style, making all pieces of the region’s architectural heritage subtly combined and embedded in this contemporary approach.

Program can be broadly divided into two parts. The left core consists of the common areas. Living room, dining room and kitchen are continuous, and the feeling of being outside is enhanced by large structural spans and sliding glass doors. Five bedrooms with their bathrooms can be found on the right core and are defined by the creation of voids and yards, for each separate private space.

Circulation area
Exterior area, detail

Location, Grândola, Portugal
Client, Private
Area, 600 m2
Phase, Built
Year, 2018 - 2021

Architecture, Pedro Silva Lopes, Fernando Flora, Magda Rocha (in-house)
Specialties and supervision, João Paulo Branco (in-house)
Construction, Fernando Pedreiro
Measurements, Coopas
Landscape architecture, Polen Land Design
Photography, Francisco Nogueira

Exterior area, detail

The one-story house is the result of a sum of volumes. The final mass has different angles of orientation, leaving semi-open and outdoor passages between them.

Dining area, detail

In the exterior, with a strong sense of place in mind, the natural landscape and the white-sand dunes become the central features. 

Swipe
Intervention area, aerial view
Swimming pool, detail
Dining area, detail
Master suite, detail
Exterior area, ambience
Patio, ambience
Swimming pool, ambience
Intervention area, aerial view
Plan, level 0
Main and back elevation
Intervention area, aerial view