Selected Projects Selected Timeline
Quake Museum

The recognition and in-depth study of an important event in the history of Portugal

The Quake museum has its origins in the recognition and in-depth study of an important event in the history of Portugal, more specifically in the city of Lisbon – the 1755 earthquake. This museum showcases an event that unequivocally and decisively changed the history of Europe and of the world from the 18th century onward.
Main facade, street view

The entire construction extends over two volumes, separated by the open area that is the public patio and joined by a horizontal connecting body.

The main thematic challenge of this museum was to communicate this specific event and the entire historical and scientific context related to it, in an innovative way, using contemporary technical solutions (immersive 4D technology) that would attract all types of visitors. On the other hand, the great architectural challenge of this building was to achieve the best conditions for the development of the exhibition programme, always bearing in mind the needs of the flow and interaction of the public in the different areas of the museum, as well as coordination with the technical complexity inherent to the programme. In addition, it was intended that the building be another architectural reference point in this area of the city, without, however, intending it to gain excessive prominence, so as not to overshadow the content of the exhibition itself. 

In formal terms, the entire construction extends over two volumes, separated by the open area that is the public patio and joined by a horizontal connecting body. The south volume is constituted primarily as the social area of Quake, with the north volume being entirely occupied by the exhibition contents. Quake is entered from the western side, coming from the Praça do Museu dos Coches into the reception hall within a double-height foyer, and adjacent to an outdoor patio, which punctuates and illuminates the entire arrival and social area (shop and cafeteria, upstairs). This is actually one of the few open areas in the entire building. The others are “surgically” located via points of view that are complementary to the exhibition route.

Main facade, detail
Main facade, perspective

Location, Lisbon, Portugal
Client, Turcultur
Area, 1.700 m2
Phase, Built
Year, 2016 - 2022

Architecture, Jorge Ferreira, Marcus Cerdeira, Rita Costa (in-house)
Specialties, Projectual
Supervision, Ricardina Valente
Construction, Tecnovia
Luminotechnics, Light Design
Measurements, Coopas
Museography, Joravision
Landscape architecture, Sofia Raimundo
Photography, Francisco Nogueira

Facade, street view

The functional distribution and flows are simply and clearly organised, with a route that starts from the middle floor to the lower floor and then to the upper floor, covering all the exhibition contents, which are covered in successive rooms, with different themes, including a journey in time.

Model
Fachada, detail

The building is a solid block, embedded within the earth, the skin of which is composed of vertical panels of prefabricated concrete, with variable stereotomy and textures. This “massive and telluric” character is directly related to the weight of history, and to all the fantasy and reality of the natural, social and historical phenomena that are showcased within.

Swipe
Intervention area, aerial view
Facade, ambience
Interior patio, detail
Interior patio, detail
Reception area, ambience
Circulation area, detail
Social area, ambience
Exhibition, detail
Exhibition, detail
Aerial view
Main facade, aerial view