Selected Projects Selected Timeline
Serração 4

A former sawmill and carpentry shop converted into a family home

The particularity of this intervention is essentially related to its location, the interior of a vacant block within the consolidated urban area of Campo de Ourique, and with the transformation of its use for single-family housing.
Facade, street view

The site of intervention was a deactivated sawmill and carpentry shop.

The site of intervention was a deactivated sawmill and carpentry shop. Access was exclusively pedestrian and made through an external covered corridor to a private courtyard, which led up to the warehouse entrance and served as an antechamber. Today, access is still via the existing tunnel, but allows for both pedestrians and cars. The patio itself is now wider and the façade is set back to provide both a covered and uncovered outdoor space. It is through this patio that we access the main entrance, with the bedrooms of the house distributed on the ground floor. From the entrance hall one accesses the upper floor, where the social areas of the house are located. The particularity of this intervention is essentially related to its location, the interior of a vacant block within the consolidated urban area of Campo de Ourique, and with the transformation of its use for single-family housing. Its unique character is born not from exterior form and appearance, but from interior memory resulting from the period and function of its original construction. The textures and colours created by the solid brick walls and the presence of structural wood punctuated by metallic elements give it a historical material richness that we have sought to maintain.

 

 

Facade, perspective
Living area, ambience

Location, Lisbon, Portugal
Client, Private
Area, 394 m2
Phase, Built
Year, 2016 - 2018

Architecture, Pedro Silva Lopes, Marcus Cerdeira, Maria do Rosário Jacinto, Teresa Barbosa, Rita Costa (in-house)
Specialties, LFV Engenharia
Supervision, João Paulo Branco (in-house)
Construction, Ecbuild
Photography, Fernando Guerra

Main facade, street view
Living area, ambience

As a body without a patio or street frontage, the volumetry of the old sawmill did not provide the necessary conditions for ventilation and natural lighting. The introduction of openings thus allowed for the creation of courtyards on the different levels, functioning as open façades for a space offering privacy and communion.

Swipe
Intervention area, aerial view
Suite, ambience
Suite, detail
Living area, detail
Terrace, detail
Balcony, detail
Intervention area, aerial view